Schapenboet

De woning is een vertaling van de op Texel veel voorkomende schapenboet. De originele vorm is aangepast op het locale klimaat. De wind is het meest sturende element. De lage kap is aerodynamisch naar de meest voorkomende windrichting gericht, het zuidwesten. De deur is aan de wind luwe kant geplaatst.

De wind is bij deze woning ook voor een belangrijk deel het bepalende element geweest, maar gecombineerd met zon en uitzicht. De zuid-west gevel bestaat voornamelijk uit glas, dat biedt de zon de kans om de woning te verwarmen in de winter. Het overstek voorkomt dat de warme zomerzon de woning te veel opwarmt.

Door een dubbele glazen gevel met daartussen het terras is de woning aanpasbaar aan het seizoen. In de winter zijn beide glazen puien gesloten. Deze zone met stilstaande lucht heeft een isolerend effect. In het voor- en najaar kan worden gekozen of alleen de binnenste pui opengaat als het aangenaam warm is, of opent men de buitenste om lekker overdekt buiten te kunnen zitten. In de zomer kunnen ze beide open. De gevel werkt net als een 4 seizoenen dekbed.

 

Deze compacte woning wordt van energie voorzien voor verwarming, tapwater en huishoudelijk gebruik door de geïntegreerde panelen in het dak.

De woning wordt met de open gevel naar het zuidwesten geplaatst om zowel binnen als buiten optimaal van zon te kunnen genieten gedurende de dag en avond.

De kromme zorgt voor een een stroming van de wind langs het dak. Die stroming en onderdruk aan de noordzijde wordt benut om in de zomernacht de woning te ventileren met koele lucht.

Een dubbele glas gevel met daartussen een terras, maakt het mogelijk om één of beide gevels te sluiten of te openen. De ruimte verandert en de isolerende waarde. Het huis werkt als een vier seizoenen dekbed.

IABR

Urban by Nature

In opdracht van FARO architecten. ontwierp Smart Design Studio 5 concepten voor ‘Planet Texel’. De Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam (IABR2014) heeft als thema ‘Urban by Nature’. Planet Texel is een van de drie regio’s van de IABR. FARO heeft in samenwerking met La4sale een toekomstvisie gepresenteerd, heeft Texelaars geïnspireerd en rijkt diverse ontwerpen aan die als pilot gerealiseerd kunnen worden.

De ontwerpen zijn geïnspireerd op de natuur en dan in het bijzonder hoe flora en fauna om gaan met de beschikbare 4 elementen aarde, water, vuur en lucht. De verschillende ontwerpen zijn geschikt als woning of als werkplek. Ze zijn tijdelijk te plaatsen in het landschap en in grote mate zelfvoorzienend.