Zelfvoorzienend

 

Autarkisch betekent geheel zelfvoorzienend. Deze autarkische woning hoeft niet te worden aangesloten op het net voor electriciteit, gas, riolering of water.

De woning heeft een hele lage energie behoefte. De zon wordt benut om de woning op te warmen wanneer dat nodig is. In de koude nachten worden de isolerende luiken  gesloten zodat bijna geen warmte verloren gaat. Op de zomerdag voorkomen de luiken juist dat de slaapkamer te veel op warmt. In de zomernacht kunnen alle luiken en ramen juist open om de woning op natuurlijke wijze te ventileren en af te koelen.

De indeling van de woning gericht op uitzicht en is aangepast op warmte winst en verlies. De functies aan de noordzijde functioneren als een buffer tegen koude. Alle verblijfsgebieden zijn aan de zuidgevel georiënteerd.

De werkkamer wordt aan het begin van de dag opgewarmd door de ochtendzon. De werkkamer kan door gebruik van een grote schuifpui worden betrokken bij de woonruimte. De etage biedt ruimte aan een bibliotheek en een logeerkamer.

Het systeem

Zuid dakvlak met PV panelen en collectoren, warmte en electriciteit worden gebuffert in accus en buffervaten. Een houtsnipper WKK genereerd warmte en electriciteit wanneer de zon onvoldoende energie levert.  Hemelwater wordt opgevangen, gezuiverd en gebruikt. Afvalwater wordt op de locatie gezuiverde behulp van een helofytenfilter.