Landschap

De woning is ontworpen voor wijdse landschap van Stavoren, het uitzicht rijkt tot de dijk. Prachtige vergezichten, maar ook wind krijgt vrij spel. Het buitenleven rondom het huis – het ervaren van uitzicht – de buitenlucht en de seizoenen versus de fijne beschutte en behaaglijke woonruimte.

Een zitje in de luwte vormt een nieuwe uitdaging in een gebied waar vaak en veel wind is. Daarnaast is het fijn als een windstille plek samenvalt met zonnestralen.

Zon

Het optimaal benutten van de zon als middel om de woning te verwarmen en daarmee de vraag voor ruimte verwarming terug te dringen vormt een uitdaging. Het meest wenselijke uitzicht bevindt zich namelijk niet aan de zuidzijde, daar waar de zon de meeste kracht heeft om in de winter de woning te verwarmen, maar in het noorden

Uitzicht op het noorden is wenselijk, maar ramen en puien op het noorden zorgen voor veel verlies van warmte in de winter en een onprettige koude straling langs het glas. Een centrale serre biedt de oplossing. De serre is georiënteerd op het noorden, maar ‘vangt’ warmte op het zuidelijk dakvlak. De serre zorgt voor een gelijkmatigere overgang in temperatuur en wordt elk seizoen anders gebruikt.

In de winter speelt het leven zich vooral af in de verwarmde woning. In voor- en najaar kan de serre als extra (eet) kamer worden benut die bij mooi weer volledig te openen is naar de tuin, bijna buiten en toch zeer beschut uit de wind. In de zomer zijn puien van zowel serre als de keuken naar de serre open zodat de grens tussen binnen en buiten vervaagd. Door te openen ramen in de nok van de serre kan warme lucht ontsnappen, dit voorkomt oververhitting in de zomer.

Woning indeling

Het leven in de woning volgt de zon. Gewekt worden door de eerste zonnestralen. Een ontbijtje aan de keuken tafel met een krantje. Ook in de late namiddag verlicht de zon de keuken en eetkamer. De woonkamer is gericht op de late middagzon in zomer tot in de avond, met zicht op de tuin, en verre uitzicht tot de dijk.

In de zomer wordt de felle zon geweerd door het overstek aan de zuidzijde van de woning. De plattegrond van de woning is open en ruimtelijk, met een duidelijke verdeling tussen wonen/eten en slapen.

Mogelijkheden voor ingehangen verdieping die kan dienen als uitzicht/rust plek/bibliotheek. Verbinding met trap,  en mogelijk in de toekomst een lift. Het gastenverblijf is ten noorden van de woning geplaatst zodat er geen nadelige effecten zijn van schaduw op de woning.