Dak van Rijksmuseum hergebruikt op energie zuinige woning

 

Op deze gevel beleven de leien van het dak van het Rijksmuseum een tweede leven. Deze energie zuinige woning is ontworpen om te leven met de elementen en heeft een kleine footprint. Er is maar heel weinig energie nodig om de woning te verwarmen, omdat de zon optimaal wordt benut. De winterzon wordt benut, terwijl de overstekken beschutting bieden tegen de krachtige zomerzon. De indeling van de woning is ontstaan vanuit de oriëntatie. Wakker worden met ze eerste zonnestralen, ontbijt aan de keukentafel met een ochtend zonnetje. In de avond als de zon in het westen staat zijn de woonkamer en het atelier de plekken om te vertoeven. Het dakterras biedt een prachtig uitzicht op de dijk langs de Waal.

Ook de materiaalkeuzes zijn gemaakt op basis van een kleine CO2 footprint en hoge kwaliteit. Er is gekozen voor snel groeiend vuren en lariks. Om het vurenhout geschikt te maken voor toepassing als gevelbekleding is het thermisch verduurzaamd. De warme kleur blijft behouden door een behandeling met sansin. Alle buiten kozijnen zijn gemaakt van lariks hout. Gebruik van staal en beton is zo veel mogelijk beperkt. Voor de begane grondvloer is wel gekozen voor beton. Deze vloer vormt een belangrijk onderdeel van de (thermische) massa van de woning.

Toekomstgericht

De keuze voor hoge kwaliteit van de gebouw schil stond voorop.  Binnen het beschikbare budget is gezocht naar een zo hoog mogelijke isolatiewaarde van de vloer, gevels, dak en kozijnen. De hele woning is integraal ontworpen als zeer energie zuinig en in de toekomst mogelijk zelfs energie-neutraal. Het dak heeft een lichte helling op het zuiden gericht. In de toekomst kan hier een PV systeem en een zon-thermisch systeem worden geplaatst.

Een berging, zonweringsluiken en een balustrade op het dakterras zijn investeringen die in de toekomst kunnen worden gedaan. De etage van de woning is nu een grote open altelierruimte met een slaapkamer en badkamer. Deze ruimte kan in de toekomst nog worden opgedeeld in twee kamers.

Korte bouwtijd

Een zorgvuldige voorbereiding en productie resulteerde in een zeer snelle bouwtijd. De houten elementen vormde in enkele dagen het huis. De woning is 4 maanden na het plaatsen van de houten elementen opgeleverd.

Integraal ontwerp

  • Zuid gerichte glasvlakken met in het ontwerp geïntegreerde overstekken
  • Indeling woning gericht op de zon
  • Voorzieningen getroffen voor toekomstig  PV systeem
  • Voorzieningen voor toekomstig zon-thermisch systeem
  • Nachtventilatie mogelijkheid met 4 dakvensters
  • Zonwering op oost en west gevel met luiken ( toekomst investering )
  • Verhoogde begane grondvloer ivm mogelijke hoge grondwaterstanden op de locatie
  • Atelierruimte op verdieping in contact met woonkamer gericht op avondzon

Materialen

  • Thermisch verduurzaamd vuren hout met sansin behandeld
  • Lariks houten kozijnen
  • Hergebruikte leien als gevel bekleding ( Rijksmuseum )
  • Houten skelet met glaswol en houtvezelisolatie
  • Dakconstuctie met houten I liggers
  • Beperking van hoeveelheid staal in constructie
  • EPDM dakbedekking

Isolatie waarden

  • Geschatte energie behoefte voor verwarming : 16 kWh / m²/ jr
  • Rc gevel: 8 m²/WK
  • Rc dakterras: 8,3 m²/WK
  • Rc dak: 8,7 m²/WK
  • Rc bgg vloer: 8,8 m²/WK
  • Drievoudig glas U-glas 0,8
  • EPC = 0,36 ( met 10 PV panelen)
  • Dampopen constructie
  • Nauwkeurige luchtdichting en geïsoleerde installatie-zone ( voorzetwand )

Duurzame energie

  • Ventilatie met WTW Brink Renovent M op CO2 gestuurd
  • Platte air excellent luchtkanalen (passen in voorzetwanden)
  • Energie zuinige Vaillant ecoTEC plus
  • Recirculatie afzuigkap in keuken
  • Vloerverwarming in begane grond betonvloer
  • Droog bouw vloerverwarming op verdieping (C2C)

Project credits


Dit project is ontworpen door Linda Buijsman, van eerste idee tot oplevering. Tijdens het proces vormde het team van Upfrnt een waardevol klankbord: Pieter Weijnen, Mark Spijkerman en Anton Brunt.

Bouw – van Campen bouwgroep

Houtskelet – ÖHS

Passief kozijnen – Timmerfabriek Overbeek

Leien – Leikon

Installatie –  Kersten totaalinstallaties

Constructie – Pieters Bouwtechniek

Directievoering in samenwerking met Blauw Architecten