Smart Design Studio op de IABR

Urban by nature

In opdracht van FARO architecten ontwierp Smart Design Studio 5 concepten voor ‘Planet Texel’. De Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam (IABR2014) heeft als thema ‘Urban by Nature’. Planet Texel is een van de drie regio’s van de IABR. FARO heeft in samenwerking met La4sale een toekomstvisie gepresenteerd, heeft Texelaars geïnspireerd en rijkt diverse ontwerpen aan die als pilot gerealiseerd kunnen worden.

De ontwerpen zijn geïnspireerd op de natuur en dan in het bijzonder hoe flora en fauna om gaan met de beschikbare 4 elementen aarde, water, vuur en lucht. De verschillende ontwerpen zijn geschikt als woning of als werkplek. Ze zijn tijdelijk te plaatsen in het landschap en in grote mate zelfvoorzienend.

Een bewoonbare uitkijktoren

Hoog boven de grond heeft deze compacte recreatie woning vrij uitzicht over dijken en duinen. Door los van de grond te staan kan de woning ook in gebieden worden geplaatst die de kans lopen te overstromen. De driehoekige constructie is stabiel draagt de vloeren en de treden van de trap.

De overstekende bovenste verdieping biedt beschutting tegen de hoge zomerzon. Verticaal bewegende luiken  bieden zonwering met behoud van uitzicht. Het platte dak met opstaande dakrand biedt ruimte aan PV panelen en collectoren.

In de zomer is het belangrijk dat de warme lucht de woning kan verlaten, door het hoogte verschil kan door natuurlijke trek gebruik gemaakt worden van zomernacht ventilatie. Deze koelte van de nacht, koelt de massa af en de PCM ( phase change material), zodat het overdag weer capaciteit heeft om warmte op te slaan.

Een trap als tribune van het uitzicht, brengt de bewoner naar het terras voor de woning. Het terras kan bij het woongedeelte worden betrokken door de grote glazen taatsdeuren te openen. De eerste verdieping biedt alle voorzieningen, een keukenblok, douche en toilet. De bovenste woonlaag is een plek die kan worden ingericht naar wens, als slaapvertrek en/of zit ruimte.

Ramen rondom bieden uitzicht in alle windstreken. Verticaal bewegende zonwering met lamellen bieden privacy en beschutting tegen de zon, zonder het uitzicht volledig te verliezen. Door de luiken open of juist dicht te doen verandert de uitstraling van de woning compleet.

De zon is van groot belang geweest bij de vormgeving van deze woning. het terras is zuidwest gericht voor een panoramisch uitzicht op de ondergaande zon. De overhangende verdieping biedt beschutting tegen de zomerzon op de glazen gevel van de de verdieping eronder. De zonnecollectoren worden gebruikt om tapwater en de ruimte op te warmen, in de winter kan het buffervat elektrisch worden bij verwarmd.

Regenwater wordt opgevangen, met een rain-safe unit kan dit worden gezuiverd tot drinkwater. Het dakoppervlak is te klein om volledig onafhankelijk van leiding water te kunnen zijn. Een ingegraven watertank biedt de oplossing. Accu’s   overbruggen de dagen waarop te weinig elektriciteit wordt opgewerkt met de zon.  Afvalwater van de douche kan worden gezuiverd met een helofytenfilter een natuurlijk filter op basis van riet.