Smart Design Studio ontwerpt in opdracht van PLEKvoor het winnende ontwerp voor Woontij Buurtskap de Tuunen – Den Burgh – Texel. Het vissershuis is duurzaam, modulair en circulair.

lees verder

Architectuur

Het ontwerp voor het vissershuis is geïnspireerd op het typisch Texelse vissershuisje: compact; een zadeldak over de lengte; meestal twee verschillende gevel materialen/kleuren; op de begane grond 1 deur en 1 raam en boven 1 raam. Wit gekaderde vensters, deuren en dakrand.

In dit ontwerp hebben de vensters een grotere afmeting om meer daglicht en zonne-warmte binnen te halen. Het raam boven is zo groot en steekt door de dakrand zodat er een nieuwe contour ontstaat. De vensters in het dak zijn gericht op het zuiden.

Energie neutraal in 2020

Texel wil in 2020 volledig energieneutraal zijn, terwijl de Nederland inzet op 20% besparing ten opzichte van 2005. Al vooruitstrevend op zich, maar Texel gaat verder …

Voor de woonwijk Buurtskap de Tuunen is in alle opzichten een zeer innovatief  stedenbouwkundig plan gemaakt door FARO en La4sale. De wijk is tijdelijk van aard, niet voor een seizoen of een jaar, maar precies zo lang als de huidige groeiende vraag op Texel aanhoudt. De verwachting is dat de woonvraag  op Texel in de komende decennia groeit, maar daarna af zal nemen.

Zonde om daar een nieuwe wijk voor te bouwen, of toch niet?

Het ontwerp voor het landschap is permanent, maar zacht van karakter. Geen geasfalteerde wegen, maar schelpenpaden en halfverharding en grote gezamenlijke tuinen om vanalles te verbouwen. De bebouwing is een tijdelijke passant; 100 tijdelijke en 40 permanente woningen.

Op het moment dat de woonvraag afneemt, kunnen de 100 hier geplaatste woningen elders op het eiland woningen vervangen en wijken op deze manier een nieuwe impuls geven of bijvoorbeeld als recreatiewoning worden ingezet op een nader te bepalen plek.

PLEKvoor & Smart Design Studio winnen twee type woningen, in totaal 23 stuks. De woningen zijn duurzaam en ontworpen om de tand des tijds de weerstaan. Ze kunnen in twee modules geplaatst en verplaatst worden.

lees verder

Low tech energie oogsten

De zon is een geweldige leverancier van licht en warmte. De woningen zijn volgens passiefhuis principen ontworpen, benut de zon op momenten dat er warmtevraag is en beschut je tegen de zon als die er niet is.

De plek en oriëntatie van de woningen stonden vast in het stedenbouwkundige plan. De indeling van de woningen met woonvertrekken, slaapkamer(s) en badkamer zijn bepaald aan de hand van de orientatie. Vensters op het zuiden warmen de woning op een overstekken of een zonwering zorgen ervoor dat de woning niet te veel opwarmt.

De woningen zijn hoogwaardig geisoleerd en hebben triple glas, zo gaat de geoogste warmte niet te snel verloren.

High-tech warmte maken en behouden

Een all-in-one installatie unit van Factory-zero levert warmte. Er zit een warmtepomp in die warmte maakt voor het verwarmen van het huis en het tapwater. De totale hoeveelheid stroom die in een heel jaar nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen. Het energienet is een prettige buffer, de meeste warmtevraag is in de winter, juist op het moment dat er weinig opbrengst is van de zon. In de unit zit ook een warmte terug win unit voor ventilatielucht. De warme lucht die wordt afgezogen, warmt de inkomende lucht op, zo blijft er 80% van de energie behouden en kun je voldoende en zonder koude tocht.

lees verder

Tuinhuis

Voor het type tuinhuis zijn er twee verschillende orientaties in het stedenbouwkundige plan.

In het ontwerp is dat opgelost door een schuine gevel te maken. Deze is in beide gevallen op het zuiden gericht. Een overstek zorgt ervoor dat de hoge zomerzon bijna niet binnen kan komen  en maakt van het terras een prettige plek om het hele jaar door buiten te kunnen zitten.

Vissershuis

Het type vissershuis is geinspireerd op het typische Texelse vissershuis: een compacte, smalle woning met een etage en een kap. De gevelindeling met een deur en twee ramen is vertaald tot een eigentijdse woning met veel daglicht. De woningen zijn geschakeld gebouwd. Een grote ruimtewinst in het ontwerp is de molenaarstrap. Doordat de treden om en om zijn, is de trap veel korter dan een gebruikelijke trap, maar ‘loopt’ deze hetzelfde. Dat terwijl de treden eigenlijk boekenplanken en lades zijn. Het vissershuis wordt gebouwd in twee varianten, welke gespiegeld zijn ten op zichte van elkaar. Een blok van vijf en een blok van zes woningen. Een lange rij vensters in het dak is altijd gericht op de meest zuidelijke richting om de woning van zonnewarmte en daglicht te voorzien. Op het dak zijn twee stroken hoogwaardige zonnepanelen, in totaal 13 panelen. Voldoende  om de woning Nul Op de Meter te maken.

Materialen

De materialen zijn biobased en passend bij de plek.

Schapenwol en Neptutherm

Schapen zijn een onmisbaar begrip op Texel. Jaarlijks worden de schapen geschoren, het zou toch mooi zijn om de woningen met die ‘eigen’ wol te kunnen isoleren! Bij Doscha wol zijn er geen brandvertragers of andere middelen toegevoegd aan de wol. Schapenwol isoleert niet alleen erg goed, het is ook vochtregulerend, warmte accumulerend en het zuivert de binnenlucht van ‘luchtjes’. Het verwerken levert geen gezondheidsrisico in tegenstelling tot minerale wol.

Een ander isolatiemateriaal dat geweldig bij de plek en het project past is Neptutherm. Het is een ‘afvalproduct’ uit de middelandse zee. De vezels spoelen aan in bollen. Het materiaal is van nature vochtregulerend en brand- en schimmelbestendig. Ook in dit product geen toeslag materialen nodig en zonder gezondheidsrisico’s te verwerken.

Keim en Hout

Keim is een afwerking op minerale basis met een zeer lange onderhoudsinterval. Het is goed bestand tegen UV licht en in vele mooie natuurlijke tinten te krijgen. In dit geval worden de witte gevelplaten hierin uitgevoerd. Er zitten geen weekmakers of oplosmiddelen in.

Op zich laagwaardig hout uit duurzaam beheerde europese bossen wordt verduurzaamd door verhitting, geen chemische toevoegingen nodig. Het hout is daarmee net zo bestand tegen weer en wind als tropisch hardhout of western red ceder. Voordeel is dat het ‘in de buurt’ groeit en snel groeiend hout kan zijn. Geen tropisch hout nodig dus. De latten behouden de warme kleur door ze met een pigment te behandelen. Zo blijven de contrasten tussen zwart, wit en de warme hout kleur door de jaren heen behouden.

Prefab

De woningen worden in twee losse delen in geconditioneerde omgeving gemaakt. Geen invloeden van weer en wind om zo de optimale kwaliteit te kunnen maken. Op de locatie worden de modules naast of op elkaar geplaatst.

Texel

Woningen zijn comfortabel en aanpasbaar, de indeling ( tuinhuis ) levensloopbestendig, de materialen biobased en gezond de afwerking onderhoudsvriendelijk en architectuur (vissershuis ) geinspireerd op en passend bij de plek. De woningen kunnen geheel nul op de meter worden gemaakt.

Texel energie neutraal in 2020 weer een stapje dichterbij.

Texel