Zonnepanelen op het dak in Lent

By December 22, 2014Nieuws, Projecten

12-CIGS-dunnefilm-zonnepanelen-Plantjevlag-Lent8-300x168Dak was er klaar voor

Deze woning is ontworpen volgens de passiefhuis principes. De woning heeft een zeer laag energie verbruik als het gaat om verwarming. Ook op gebied van elektriciteitsvraag zijn de nodige maatregelen genomen. De wasmachine en de vaatwasmachine zijn voorzien van een hotfill aansluiting. Dit voorkomt de vraag naar elektriciteit voor de verwarming van het water. Op dit moment levert de CV het warme water, in de toekomst wordt dit aangevuld met zonnecollectoren.

In het ontwerp was er  – door een lichte dakhelling richting het zuiden –  al rekening gehouden met het oogsten van zonne-energie. Ook de dakdoorvoeren voor  zowel zonnepanelen als zonnecollectoren zijn tijdens de bouw al gemaakt. Vanaf het dak zijn er loze leidingen gemaakt waardoor  de kabels vanaf het dak naar de installatie ruimte kunnen worden getrokken. In de installatie ruimte is plek gereserveerd voor een convertor en vanaf deze plek is er een loze leiding opgenomen naar de meterkast. Dit alles in het kader van gefaseerd investeren in de woning. Op 5 december zijn er 12 panelen geplaatst.

Onderstaande tekst: van de site van 100% zonnig

12 zonnepanelen Plantjevlag

In Lent wordt hard gebouwd aan een eigenzinnig wijkje. De werktitel “Plantjevlag” en de mogelijkheid om de wijk zelf vorm te geven samen met je nieuwe buren, heeft een diverse club mensen gemobiliseerd. Opvallend veel nieuwe woningen in de wijk zijn bewust op een duurzame manier gebouwd en voorzien voor een groot deel in de eigen energie. En bij een aantal projecten is 100% ZONNIG al een tijdje betrokken.

12-CIGS-dunnefilm-zonnepanelen-Plantjevlag-Lent1-1024x576

100% ZONNIG plantte vandaag een vlag

Maar vandaag was de woning met de houten en leistenen gevel aan de beurt. De bewoners wilden een zonnepanelen installatie die hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik grotendeels of geheel zou afdekken, maar zonder het aanzicht van de woning te beïnvloeden. Daarom hebben we een voorstel gemaakt met 12 volledig zwarte dunnefilm zonnepanelen van TSMC. Deze panelen van 155Wp leveren meer kWh per geïnstalleerde kWp dan de gebruikelijke kristallijne silicium panelen. Dit komt doordat ze beter functioneren bij diffuus licht en minder last hebben van hoge temperaturen. Vandaag hebben we de 12 zonnepanelen geïnstalleerd, en vanaf 12:00 leveren ze elektriciteit.

12-CIGS-dunnefilm-zonnepanelen-Plantjevlag-Lent5-1024x576

12-CIGS-dunnefilm-zonnepanelen-Plantjevlag-Lent4-1024x57612-CIGS-dunnefilm-zonnepanelen-Plantjevlag-Lent9-1024x576

Gemeente speelt voor Sinterklaas

En het zal op deze 5e december best een beetje als een Sinterklaasavondje voelen, want de gemeente Nijmegen draagt met €750,- subsidie flink bij aan deze mooie installatie.