integraal ontwerper
Sinds 2008

Zoek je een ontwerper die met je meedenkt?

Smart Design Studio is een klein bureau met twee professies: duurzame architectuur én voedselbossen.

Het bureau is in 2008 opgericht door architect Linda Buijsman. Sinds 2023 is daar voedselbosontwerp aan toegevoegd.

Hier wordt met passie aan een ontwerp gewerkt, van een vernuftig totaalconcept tot aan kleinste detail. De kracht zit ‘m in de creatieve oplossingen, oplossingen die meerdere doelen dienen. Een huis of een voedselbos zouden plekken moeten zijn waar je graag wilt verblijven en waar je de omgeving op z’n best beleeft.

Niet alleen het eindresultaat is om van te genieten ook het proces is een belangrijk onderdeel. Sparren, dromen, vertellen, luisteren en schetsen.

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

linda buijsman

Al op jonge leeftijd is de interesse voor bouwen en de natuur gewekt. Op 11 jarige leeftijd ontwerp ik het huis van de toekomst.  

Mijn creativiteit kan ik kwijt in de studie architectuur aan de TU Delft, waar ik kan kies ik vakken en docenten om te leren over duurzaamheid. Mijn persoonlijke drive wordt steeds duidelijker: Integraal ontwerpen, bouwen en leven met een kleine footprint, maar liever nog; met een positieve footprint.

Ik blijf net zo lang schetsen totdat een oplossing meerdere doelen dient. Dat moment dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen, dat is een magisch moment.

De studie architectuur sluit ik in 2008 Cum Laude af met een eervolle vermelding en een nominatie voor de Archiprix.

Voor mij is duidelijk dat ik mijn energie alleen aan projecten wil besteden die zo min mogelijk eindige bronnen gebruiken en zo min mogelijk afval nalaten. In 2008 richt ik Smart Design Studio op. Ondertussen werk ik bij diverse bureaus aan duurzame-, energie zuinige- en cradle to cradle projecten en leer ik veel over verschillende fasen van het ontwerpproces.

In 2011 ontmoet ik Pieter Weijnen die plannen maakt voor de oprichting van Upfrnt, een co-operatie waarin aan architectuur wordt gewerkt die de aarde in betere staat doorgeeft aan de volgende generaties. Dat wordt mijn nieuwe full-time baan. Helaas stopt Upfrnt in 2013. 

Daarna werk ik aan eigen projecten en bij verschillende bureaus aan mooie en duurzame projecten.

In 2017 vormt het eerste idee voor een bedrijf waarin woningen volgens architectuur worden ontworpen, maar wel als catalogus worden aangeboden ontstaat. Ik start met schetsen. Ondertussen werk ik verder aan projecten in opdracht, ook modulaire (kleine) woningen.

Uiteindelijk start ECOBLOQ officieel in 2021 met een aantal woningen in de catalogus. Ontwerp en bouw onder 1 dak. Prachtige woningen en dakopbouwen zijn gerealiseerd.

Ideeën voor een duurzame wijk vragen mijn aandacht. Ik droom van een wijk waarin je kunt wonen, werken, waar voedsel groeit en waar energie wordt opgewekt, gedeeld en opgeslagen, water wordt opgevangen en gezuiverd; een wijk waar je woont in de eetbare natuur en een (ecologische) bijdrage levert. Ik verdiep me in voedsel, landbouw en schrijf me eindelijk in voor de PDC permacultuur jaarcursus. Dit voelt als thuis.

In 2023 rond ik ook de jaarcursus over voedselbossen af. Nog meer thuis. De potentie van voedselbossen overtreffen mijn eerdere verwachtingen. Ik lees zoveel mogelijk en leg een eigen bomen- en plantendatabase aan, ondertussen plant ik bomen. De eerste voedselbos opdrachten werk ik vol passie en plezier uit. Nog lang niet uitgeleerd studeer ik verder bij Voedselbos pionier Wouter van Eck over plantkunde en eetbaarheid. 

Inmiddels ben ik docent bij Voedsel Uit het Bos in de module ‘voedselbos plan’ en ben ik toegetreden tot het ontwerpteam van Stichting Voedselbosbouw Nederland. 

Vanaf nu richt ik me op het eetbare landschap en als dat kan worden gecombineerd met architectuur is dat geweldig.

opleidingen
  • TU Delft MSc Architecture ( cum laude)
  • PDC permacultuur jaaropleiding ( Taco Blom )
  • Voedselbos Basis cursus ( Voedsel uit het bos )
  • Voedselbos Ontwerp cursus ( Voedsel uit het bos )
  • Voedselbos Business cursus ( Voedsel uit het bos )
  • Plantkunde en eetbaarheid – van Bos tot Bord ( Wouter van Eck )
  • Bodem en (plant-)gezondheid ( Martijn Aalbrecht)
  • Syntropic Agriculture Initiation course ( de Bos Boerderij – Felipe Amato – 5-daags )
  • Sustainable Soil course ( Wageningen University & Research WUR) 
  • Syntropic agriculture through lens of herbalism an medicinal plants ( de Bos Boerderij – Nat Muguet )
  • QGIS basis cursus voor voedselbossen ( Forest Farm Institute )
Marieke Karssen over Linda
" Linda was een cursist in onze jaartraining, maar soms voelde het alsof ik haar nog maar weinig hoefde te leren. Ze is enorm leergierig, zoekt alles tot op de bodem uit en vertaalt dat vervolgens met gemak naar een doorwrocht ontwerp en een waanzinnige excelsheet of database waarin aan alles is gedacht. " Marieke Karssen - Voedsel Uit Het Bos
review voedselbos ontwerp
" Heel tevreden met het ontwerp en de vormgeving is boven verwachting. Linda is echt een topper. Ze denkt met je mee, flexibel en heeft veel kennis van zaken. Aanrader als je serieus aan de slag wilt. " Marije Mertens - Initiatiefnemer voedselbos 13 ha.
College Big History & Duurzaamheid
"Linda heeft een college gegeven over voedselbossen voor de studenten van de Lerarenopleiding die de minor Big History en Duurzaamheid volgen. Dat lijkt op het eerste oog een vrij eenvoudig thema. Maar ten eerste werd het onderwerp heel breed aangepakt. Op de big history manier: wat voor veranderingen zijn er in de loop van de tijd geweest op het gebied van plantengroei, bacteriën, schimmels, de voedselvoorziening? Ten tweede werd het onderwerp heel diepgaand uiteengezet: de bodemprocessen, communicatie tussen plantenwortels, het belang van schimmels, waarom eten we eigenlijk vooral eenjarige planten? Alles goed onderbouwd, wetenschappelijk aangepakt, bevlogen verteld. Zodoende hebben de studenten gehoord en gezien dat er veel problemen zijn met de huidige manier van landbouw, maar dat er ook een prachtige toekomst in het verschiet kan liggen: gezonder, groener, afwisselender, met meer biodiversiteit, als we gaan kiezen voor voedselbossen. Na afloop van het college lijkt dat noodzakelijk, realistisch en haalbaar. Heel inspirerend! " Hanneke Maasland & Michiel Helsen - Hogeschool Rotterdam
Previous
Next